PARAMARIBO, 29 jun – Ambtenaren van het Surinaams consulaat in Amsterdam, Nederland, tasten in de buidel voor het slavernijmonument. Het monument dat in Paramaribo moet komen te staan, krijgt van hen een bijdrage. Anders dan de collega’s thuis, is er klaarblijk bereidheid om een deel van het salaris op te offeren.

In Paramaribo was er duidelijk meer tegenzin. Het personeel van het consulaat liet zich er niet van weerhouden het loonzakje aan te spreken. Volgens de Ware Tijd zijn maar liefst zes en dertig aurums van elk vijftien euro gekocht. Het goudkleurig certificaat waar elke bijdrage mee ‘beloond’ wordt, was er dus in trek. Het initiatief om op het consulaat in te zamelen komt van consul-generaal Roy Lieuw A Sie. De hoop is nu dat anderen in Nederland geïnspireerd raken.

De Green Hearts Foundation van politicus Winston Wihrt (NDP) wil vierhonderd duizend dollar bijeen schrapen voor het monument. Het ontwerp is van kunstenaar Erwin de Vries. Een voorstel van Wihrt om van elke ambtenaar geld voor vier aurums in te houden, stuitte op flink wat tegenzin. Het voorstel sneuvelde dan ook in de ministerraad. Het monument moet volgens plan op vijfentwintig november, Onafhankelijkheidsdag, worden onthuld. Wihrt is overtuigd van de haalbaarheid.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.