GFC NIEUWSREDACTIE- Dorpelingen van Apoera, Section en Washabo zijn het zat om vuil water uit de kraan te krijgen. Ze klagen al geruime tijd over dit probleem.

“Veel mensen krijgen momenteel diarree en we vermoeden dat het komt door het vuile water”, zegt Carlo Lewis, dorpshoofd van Apoera. Hij ziet graag dat het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) een onderzoek doet naar de kwaliteit en betrouwbaarheid van het water. Het dorpshoofd vraagt zich af of de gezondheid van de mensen op het spel staat.

Lewis zegt dat de mensen hun frustraties uiten op sociale media. “De kleding van mensen krijgt vlekken”, zegt het dorpshoofd. Hij had dit probleem eerder besproken met ex-minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen en er was beloofd dat de kwestie aangepakt zou worden. Maar hiervan heeft het dorpshoofd niet veel gemerkt.

Sergio Srisria, dorpshoofd van Washabo, geeft aan dat een aantal huishoudens in het dorp al eerder te maken hadden met de bovengenoemde kwestie, maar na een poosje kregen ze weer helder water uit de kraan.

Hij heeft intussen vernomen dat sommige dorpelingen toch nog te kampen hebben met vies water. “Behalve dat de mensen diarree krijgen, hebben ze ook last van braken. De bewoners zeggen dat het vuile water de oorzaak is”, geeft Srisria aan.

Celwin Jackson, coördinator van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) in Apoera, geeft aan dat hij geen klachten heeft van de arts over diarree en braken bij de mensen als gevolg van het bruine water.

Naar zijn zeggen staat hij altijd klaar om problemen met betrekking tot de waterleiding aan te pakken. Maar hij ziet graag dat de klachten worden gedeponeerd bij het juiste adres namelijk bij het SWM-productiestation in Apoera.

Jackson legt uit dat SWM in 2016 het station heeft overgenomen van de Dienst Watervoorziening van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen. Er is toen een verwaarloosd waterstation en een slecht onderhouden distributienet aangetroffen.

Intussen is het station aanzienlijk gerenoveerd en wordt het achterstallige onderhoud van het distributienet aangepakt. “De bewoners werden vroeger dagelijks 12 uren van water voorzien en omdat er niet constant water door de buizen ging, is er vuil daaraan gaan vastzitten. Nu ze de hele dag water uit de kraan krijgen, raakt het vuil los, waardoor er bruin water ontstaat”, zegt de SWM-coördinator.

Jackson vraagt aan de mensen om wat geduld op te brengen, maar weet nog niet precies wanneer het probleem tot het verleden zal behoren

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.