Bewegen zorgt ervoor dat mensen met hartfalen zich beter voelen. Zowel lichamelijk als emotioneel. Dat blijkt uit een studie aan de Duke University in Durham.

Bijna 40 procent van de patiënten met hartfalen kampt met depressie. De combinatie leidt vaak tot slechte gezondheidsuitkomsten.

Eerder onderzoek liet zien dat depressieve mensen met hartfalen twee keer zo vaak overlijden of opgenomen worden in het ziekenhuis in vergelijking met niet depressieve hartfaalpatiënten.

Meer dan 2.300 patiënten waren betrokken bij het onderzoek. De helft van hen nam deel aan een regelmatig beweegprogramma, de andere helft kreeg de standaardzorg.

Tijdens de eerste drie maanden van het beweegprogramma bewogen de deelnemers onder begeleiding drie keer per week een half uur op de loopband of een hometrainer. Daarna was het de bedoeling dat ze thuis door trainden en 120 minuten per week bewogen. De meeste van hen waren echter niet in staat om het programma vol te houden.

Toch bleek de bewegende groep zich op een depressieschaal van 63 punten beter te voelen dat de hartfaalpatiënten die enkel de standaardzorg kregen. Het verschil was slechts een punt, maar ook na een jaar bleef het verschil bestaan.

Volgens de onderzoekers komt dit kleine effect vooral door het feit dat de meeste patiënten niet depressief waren. Hoe depressiever iemand was aan het begin van de studie, des te meer winst werd er geboekt met het bewegen.

De resultaten van het onderzoek zijn verschenen in het Journal of the American Medical Association.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.