Elke dag bewegen en melatonine slikken helpt tegen de achteruitgang van de hersenen bij de ziekte van Alzheimer.

Het effect van de twee methoden samen, is zelfs groter dan los van elkaar.

Dat blijkt uit onderzoek van het Biomedische onderzoeksinstituut Barcelona, de Universiteit van Granada en de Universiteit van Barcelona bij knaagdieren.

Zowel bewegen als melatonine zijn bekend om hun invloed op het slaap-waakritme. Maar de twee bleken gezamenlijk een versterkt beschermend effect te hebben op de hersenen van knaagdieren met drie verschillende genmutaties voor de ziekte van Alzheimer.

De muizen bevonden zich in de eerste fase van de ziekte en vertoonde leerproblemen gedragsveranderingen als angst en gebrek aan emotie.

“We weten al jaren dat een combinatie van verschillende anti-verouderingstherapieën zoals bewegen, een mediterraan dieet en niet roken samen het leven verlengen”, vertelt onderzoeker Coral Sanfeliu.

“Nu lijkt het erop dat melatonine, het slaaphormoon, ook een belangrijke anti-verouderingseffect heeft.”

Voor het onderzoek ondergingen vier groepen muizen gedurende zes maanden verschillende behandelen. Een groep mocht bewegen, een groep kreeg melatonine toegediend, een groep kreeg de combinatie van beiden en de laatste groep diende als controle.

Bij alle drie de behandelingen zagen de onderzoekers een verbetering in gedrag, leren en geheugen. De twee behandeling leken elkaar zelfs te versterken.

Of deze behandelingen bij mensen met de ziekte van Alzheimer dezelfde resultaten geven moet vervolgonderzoek uitwijzen. Eerdere studies toonden al wel aanwijzingen in die richting. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Neurobiology of Aging.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.