‘Bevragingen zonder aanleiding bij 100 procent controle onrechtmatig’

De 100 procent controle van reizigers vanuit onder andere Suriname op Schiphol moet anders. Volgens de advocaat-generaal bij de Hoge Raad is het wettelijk niet toegestaan reizigers vragen te stellen zonder verdere aanleiding, meldt Metro donderdag. Advocaat Iwan Appel ontving gisteren het advies van de advocaat-generaal waarin dat staat.

Bij de 100 procent controle wordt aan passagiers gevraagd waar ze zijn geweest, hoe hun ticket is betaald of hoe ze aan het geld voor dat ticket zijn gekomen. Volgens Metro Nieuws staat Appel een cliënt bij die na een vakantie in Suriname weigerde vragen van de douane op Schiphol te beantwoorden. “Mijn cliënt kreeg een boete vanwege het niet voldoen aan een ambtelijk bevel”, vertelt Appel. Deze reiziger was het hier niet mee eens.

De politierechter volgde het Openbaar Ministerie in de opvatting dat de Douanewet die boete rechtvaardigde, maar het gerechtshof concludeerde dat de bevragingen op basis van die wet onrechtmatig zijn. En ook de advocaat-generaal, adviseur van de Hoge Raad, is het daar nu mee eens. De Hoge Raad doet naar verwachting op 19 juni aanstaande uitspraak in de kwestie. Lees het artikel op metronieuws.nl.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.