Politiek analist Jan Gajentaan.

Volgens politiek analist en voormalig ABOP Nederland secretaris Jan Gajentaan, is het bestuursmodel van de A Combinatie mede oorzaak geweest van het uiteenvallen van de binnenland partijen. “Met name het roulerend voorzitterschap heeft tot veel problemen geleid. ABOP én AC voorzitter Ronnie Brunswijk heeft de afgelopen twee jaar goede zaken gedaan voor ABOP, maar gedurende zijn voorziterschap is AC deels uit elkaar gevallen”.

Volgens Gajentaan is het uiteenvallen van AC te wijten aan een complex van factoren. “De principiële houding van BEP onder leiding van Alendy ging soms over in halsstarrigheid en onwil om tot een compromis te komen, waardoor het heel moeilijk was om samen te werken met deze partij. Toch kan ik wel begrip hebben voor de onvrede bij BEP, omdat deze partij er bekaaid afkwam bij de verdeling van posten in deze coalitie en weinig invloed had op het beleid”.

“Ook de groep Diko/Pokie/Ajaiso stelt zich nu kritisch op in de A Combinatie, omdat de laatste tijd vooral ABOP’ers zijn geaccommodeerd. Bovendien hadden Diana Pokie en Waldi Ajaiso het gevoel dat Brunswijk niet pal stond voor het behoud van hun DNA zetels. Het lijkt erop dat de plooien afgelopen week zijn glad gestreken, maar deze groep zal in de toekomst zeker eisen stellen en heeft inmiddels al warme contacten opgebouwd met een andere combinatie”, meent Gajentaan.

“Het gevolg van dit alles is dat de marronpartijen over verschillende combinaties verdeeld raken en daarmee is het binnenland weer terug bij af. De NPS had vroeger al een aparte vleugel voor de marrons, die door Pengel “boslandcreolen” werden genoemd uit propaganda overwegingen. A Combinatie is nu juist opgericht om hier een einde aan te maken en om in eenheid de achterstand van het binnenland op te heffen. Wijlen Drs. Eddy Dap, die door veel marrons in Nederland als hun vertegenwoordiger werd gezien, was altijd een groot voorstander van die eenheidsgedachte”.

Volgens de analist is AC misschien nog te redden als tijdig gekozen wordt voor een andere bestuursvorm. “Je zou in plaats van het roulerend voorzitterschap kunnen denken aan een soort presidium, waarin alle deelnemende partijen vertegenwoordigers hebben. Dan is er een mechanisme waardoor er evenwichtige compromissen gesloten kunnen worden in de combinatie”.

“Aan de andere kant kun je ook stellen dat als iedere grote politieke combinatie een binnenland partij of vleugel binnen de gelederen heeft, de binnenland vertegenwoordigers in de toekomst automatisch binnen iedere denkbare coalitie aanwezig zullen zijn. Zo heeft ieder nadeel zijn voordeel”, aldus Gajentaan.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.