PARAMARIBO/DEN HAAG – Verschillende Nederlandse politici hebben gereageerd alsof ze door een beroerte werden getroffen op het bericht dat president Desi Bouterse het Kwakoe festival in Amsterdam-Zuidoost heeft ondersteund om minimaal 50.000 euro donormiddelen binnen te halen.

D66-gemeenteraadslid Gerolf Bouwmeester was gelijk beroerd, want hij Twitterde: “Bloedgeld van veroordeelde drugscrimineel! Schandelijk!’’ . “Een financiële bijdrage of inmenging van de Surinaamse overheid in het Zomerfestival (voorheen het Kwakoefestival) in Amsterdam-Zuidoost is niet gewenst”, liet de Amsterdamse locoburgemeester Lodewijk Asscher weten, toen die het benauwd kreeg.

Bij VVD-fractievoorzitter Robert Flos was de beroerte echt nabij om te Twitteren: “Gemeente is (terecht) ontwikkelingshulp aan Suriname gestopt vanwege Bouterse en moet zeker geen geld van deze crimineel voor Kwakoe aannemen.’’ Flos keek daarna behoorlijk glazig naar het oude besluit van de gemeente Amsterdam om de samenwerking met ons land op een laag pitje te zetten toen Desi Bouterse Suriname ’s president werd.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal probeerde nog te elfder ure politiek Den Haag te behoeden van een dergelijke schok, toe hij bekend maakte, dat een eventuele gift van de Surinaamse president Desi Bouterse aan het Zomerfestival (voorheen het Kwakoe Festival) in Amsterdam niet te verhinderen is, omdat uit politiek opportunisme men kennelijk vergeten was om financiële sancties tegen ons land te slaan.

Parlementariër Carl Breeveld van de oppositionele DOE begrijpt de aanval van de Nederlandse politiek: “Het Kwakoefestival is een cultureel erfgoed van de Surinamers in Nederland. Als de Nederlandse politiek geen geld op haar begroting kan opbrengen om te ondersteunen en degene die zij zo verguizen, Desi Bouterse dus, dat wel doet, dan zou het gezichtsverlies voor haar betekenen”, zegt Breeveld.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.