Het beroep van de vader lijkt invloed hebben op de gezondheid van het kind. Sommige beroepen vergroten namelijk de kans op een geboorteafwijking.

De onderzoekers van de University of North Carolina schrijven dit in het tijdschrift Occupational and Environmental Medicine. Zij baseren hun bevindingen op gegevens van de National Birth Defect Prevention Study.

Ze bestudeerden de data van 10.000 vaders van kinderen met een geboorteafwijking en 4000 vaders met gezonde kinderen die geboren zijn tussen 1997 en 2004. Ook vaders van doodgeboren of geaborteerde kinderen werden ondervraagd.

Ongeveer een derde van alle banen werd niet in verband gebracht met geboorteafwijkingen. Het ging hier bijvoorbeeld om architecten en ontwerpers, maar ook om mannen die werken in de gezondheidszorg, schilders, soldaten, machinisten en entertainers.

Andere beroepen bleken wel degelijk invloed te hebben op de gezondheid van het ongeboren kind.

Bij sommige beroepen was sprake van een specifieke geboorteafwijking. Artiesten kregen vaker kinderen met afwijkingen aan de mond, ogen en oren, darmen en hart.

Cataract, glaucoom en een afwezigheid van oogweefsel werd vaker gezien bij baby’s van vaders die werken als fotograaf of fotoverwerker. Bij kinderen tuinarchitecten en grondbeheerders vonden de onderzoekers vaker darmproblemen.

Ook wiskundigen, kappers en visagisten, mannen die werken in de ICT of voedselverwerkingindustrie of als ondersteuner op kantoor lopen meer risico op een kind met een geboorteafwijking.

De onderzoekers keken niet naar de blootstelling aan bepaalde chemische stoffen of andere schadelijkheden, maar zien dit wel als mogelijke oorzaak.

Verder stellen ze dat hun onderzoek overeenkomt met eerdere studies naar de invloed van vaders op schade aan de foetus.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.