door Robin Rosario

PARAMARIBO – DNA-leden Diana Pokie en Waldi Ajaiso kunnen niet teruggeroepen worden door de BEP alleen. A- Combinatie bestaat nog ook al is de BEP geen deelnemer meer in die combinatie. Beide partijen, partij en combinatie, moeten de wil aangeven die twee leden terug te roepen. GFC Nieuws sprak met Dr. Jennifer van Dijk-Silos, voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau.

Daar worden combinaties en partijen ingeschreven wanneer zij willen deelnemen aan de verkiezingen. Daarna vindt er inschrijving plaats bij het Centraal Hoofdstembureau. Zij vertelt dat de A Combinatie nog in tact is en de BEP dus geen gebruik kan maken van de terugroepwet als A- Combinatie niet bereid is haar medewerking te verlenen om de twee DNA-leden terug te roepen.

Volgens de rechtsgeleerde zijn twee instanties nodig om een DNA-lid uit een combinatie terug te roepen. Deze zijn de combinatie en de partij. Zij verwijst naar een gelijkluidende situatie toen het Middenblok haar DNA-lid Winston Jessurun terug wilde roepen, maar zijn partij DA’91 geen medewerking verleende.

De politicoloog Dr. Hans Breeveld gaat een stap verder en zegt dat in principe de kiezers het recht hebben om terug te roepen. Zij hebben op die persoon gestemd. Als zij ontevreden zijn, zullen zij dat bij de volgende verkiezing wel laten merken en niet meer op die persoon stemmen. De partij kan de persoon over wie zij ontevreden is niet meer kandideren. Dus terugroepen moet volgens hem geschieden bij de volgende verkiezingen wanneer er personen worden gekandideerd.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.