PARAMARIBO, 1 aug – De belastingdienst gaat eindelijk achter goudzoekers aan. Volgens directeur Anthony van Dijk zal iedereen die actief is, worden aangesproken. Intussen zijn al honderden belastingaanslagen de deur uit. “Er moet betaald worden”, zegt Van Dijk.

Het maakt dan niet uit of er nu Brazilianen of Surinamers worden aangetroffen. De praktijk is veelal dat Surinamers een vergunning bezitten voor het mijnen naar goud. De in kleinschalige mijnbouw bedreven Brazilianen doen dan het zware werk. Meestal is dit op grond van een andere winstdeling. Voor de Belastingen maakt het niets zoveel uit. “Er volgt beslaglegging op bezittingen van hen die weigeren te betalen”, zegt Van Dijk tegenover de Ware Tijd.

Hoeveel zal worden geëist is nog net duidelijk. Veel hangt ook af van hoe lang een bepaalde ondernemer al bezig is. Dat kan nogal variëren. Sommigen zijn al jaren bezig. De kans bestaat nu dat de aanslagen terugwerken. De goudkoorts sloeg ruim tien jaar terug aan. Door de schaarse aanwezigheid van overheidsgezag, komt het pas nu tot heffingen. De belastingplichtige krijgt in elk geval de mogelijkheid een betalingsregeling te treffen. “We zijn er niet op uit om ondernemers te vernietigen”, aldus Van Dijk.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.