Belastingen zijn voor de meeste landen een belangrijke bron van inkomsten. In feite zorgen belastingen in bijna elk land ter wereld voor ongeveer 50% of meer van het overheidsgeld.

Hoe verhoudt het belastingstelsel van elk land zich tot elkaar? Deze vraag is lastig te beantwoorden. Aangezien de bevolking en economieën van landen sterk verschillen, is het meten van de totale belastinginkomsten niet de beste manier om internationale belastingstelsels te vergelijken.

In plaats daarvan is het gebruik van een belasting-tot-bbp-ratio een van de handiger manieren om belastingsystemen over de hele wereld te vergelijken.

Wat is de belasting-tot-bbp-ratio?
De belasting-tot-bbp-ratio vergelijkt de belastinginkomsten van een land met de omvang van zijn economie, die in dit geval wordt gemeten aan de hand van zijn bbp.

Hoe hoger de ratio, hoe groter het deel van het geld dat naar de staatskas gaat. Als dit effectief wordt beheerd, kan dit de gezondheid en welvaart van een economie op de lange termijn ondersteunen. Volgens onderzoek van het Internationaal Monetair Fonds zouden landen een belasting-tot-bbp-ratio van ten minste 12% moeten hebben om versnelde economische groei te ervaren.

De landen die deel uitmaken van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) voldoen allemaal aan die drempel, met een gemiddelde belasting/BBP-ratio van 33,8%.

Denemarken heeft met 46,3% de hoogste ratio op de lijst. Het land gebruikt zijn relatief hoge belastinginkomsten, vooral als het gaat om het subsidiëren van postsecundair onderwijs – in Denemarken is de universiteit gratis voor alle EU-burgers.

Aan de minder belaste kant van het spectrum staat de VS op 30 van de 35, met een verhouding van 24,5% – dat is aanzienlijk lager dan het OESO-gemiddelde van 33,8%. Het is ook vermeldenswaard dat de VS een van de hoogste BBP-cijfers per hoofd van de bevolking heeft van alle OESO-landen.

Waar komen de belastinginkomsten van Amerika vandaan? Het haalt het grootste deel van zijn inkomsten uit de personenbelasting. In feite is 41% van de totale belastinginkomsten van het land afkomstig van belastingen op persoonlijk inkomen, evenals individuele winsten en winsten – voor de context is het OESO-gemiddelde 24%.

Met de recente aankondiging van president Biden om de vennootschapsbelasting en persoonlijke beleggingswinsten te verhogen, zou de verhouding van Amerika er in de nabije toekomst heel anders uit kunnen zien.

Dit bericht is afkomstig van Dagblad Suriname. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.