PARAMARIBO, 12 jun – Voor de lui die het botvieren van hun viriliteit maar niet kunnen laten, nog een reden tot nadenken. Ook in Suriname groeit de weerstand van de gonorroebacterie tegen medicatie. In navolging van wereldgezondheidsorganisatie WHO trekt nu ook Lesley Resida, hoofd van gezondheidswaakhond BOG, aan de bel. De oorzaak, het onverantwoord gebruik van antibiotica, geldt ook voor Suriname.

Ook in Suriname gaan steeds meer besmette personen over tot zelfmedicatie. En niets dat hen belet. De medicamenten zijn als het ware zo bij de super te halen. De autoriteiten maken zich zorgen. “De wetgeving moet voorkomen dat men met name onder de toonbank over medicatie kan beschikken”, zegt Resida tegenover de Ware Tijd. Deze ‘democratisering’ is levensgevaarlijk. Mensen halen antibiotica binnen, zonder te weten of die wel geschikt zijn voor hun geval.

De dosering bepalen ze zelf, wat op zich een ander gevaar vormt. De gewoonte om halverwege het gebruik te stoppen, is in dit geval extra gevaarlijk. Een probleem bij de aanpak is dat de gezondheidsautoriteiten totaal geen greep hebben. De vergunning voor import van dit soort spul is de taak van het ministerie van Handel & Industrie. En zelfs als het om de publieke gezondheid gaat, hoeft de ene autoriteit de andere niet te zijn.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.