Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Begroting 2016 met algemene 31 stemmen goedgekeurd

Begroting 2016 met algemene 31 stemmen goedgekeurd

In een marathonzitting van De Nationale Assemblee (DNA) is de begroting voor het dienstjaar 2016 op donderdag 11 februari om 23.20 uur met 31 stemmen aangenomen. Er waren geen tegenstemmers. Daarvóór hadden leden van de oppositie de zaal verlaten.

Zowel de coalitie als oppositie hadden tijdens de begroting moties ingediend. “Wat kan azijn zuurder maken”, zei parlementvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons toen haar twee moties werden overhandigd door de laatste spreker van de coalitie Amzad Abdoel. Zij had reeds zeven moties ontvangen van leden van de oppositionele fracties.

Nog vóór de derde ronde voor de regering rond 21.55 uur zou aanvangen, vroeg president Desi Bouterse een schorsing aan. Deze schorsing duurde bijna een uur. Daarna kwamen achtereenvolgend de ministers van Sociale Zaken en Volkshuisvesting Joan Dogojo, Arbeid Soewarto Moestadja, Onderwijs, Wetenschap en Cultuur Robert Peneux en vicepresident Ashwin Adhin namens minister Regillio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen aan het woord.

Hekkensluiter was minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij die een mondelinge akte van wijziging presenteerde. Er is rond SRD 11 miljoen, ongeveer SRD 7 miljoen, meer vrijgemaakt voor de landbowsector. Om 23.00 uur was de parlement klaar met de begrotingsbehandeling. Daarna volgde de behandeling van de negen moties. Eén motie werd van de lijst gehaald. De motie voldeed niet aan de eisen, omdat die niet over de begrotingen ging. Geerlings-Simons zei dat de behandeling van moties tijd vereist en vroeg het parlement om conform artikel 39 de acht moties op een later tijdstip te behandelen. Daarbij stemden 31 leden voor.

Abop-fractieleider Ronny Brunswijk zei na aanname van de begroting dat hij behoorlijk teleurgesteld is in de parlementsvoorzitter. Zij heeft volgens hem getoond niet boven partijen te kunnen staan. Hij noemde de slotfase van de begroting een dieptepunt. “Het lijkt op machtsmisbruik. Mevrouw de voorzitter, u wordt bedankt voor uw handeling”, zei hij.

Ook Chandrikapersad Santhoki van de VHP uitte zijn bezwaar. Hij keurt het af dat de moties niet in behandeling zijn genomen. De moties zijn volgens hem onderdeel van de totale begrotingsbehandeling. Het democratiesrecht is de indieners van de motie ontnomen. Volgens Santhoki hadden die slechts de bedoeling om namens het volk aandacht te vragen voor de talloze pijnpunten waarmee de samenleving geconfronteerd wordt.