PARAMARIBO, 17 sep – Bedrijven moeten weer invoerrechten betalen op productiemiddelen. Dit heeft minister Adelien Wijnerman van Financiën bepaald. Het oude vrijstellingsbesluit is verlopen en het ziet er niet naar uit dat er op korte termijn verlenging komt. Ondernemers kunnen het niet bepaald waarderen. Er wordt zelfs gesproken van paniekvoetbal.

De staat zou naarstig op zoek zijn naar geld om het begrotingsgat te vullen. “Dit is een paniekmaatregel, paniekbeleid zonder de gevolgen eerst te overzien. In plaats van het probleem aan te pakken, doet men aan symptoombestrijding’, zegt Ferdinand Welzijn, voorzitter van werkgeversorganisatie VSB, tegenover de Ware Tijd. Het echte kwaad zou bij het overheidsapparaat zelf gezocht moeten worden. Volgens Welzijn is het douanekorps door en door corrupt en loopt de staat zo middelen mis.

Nu worden ondernemers als het ware overvallen. Er zal naar extra geld gezocht moeten worden voor de invoerrechten. De VSB ziet investeerders ook ontmoedigd raken. Volgens Wijnerman heeft de staat met de vrijstelling ruim een half miljard Surinaamse dollar (ongeveer honderd miljoen euro) misgelopen aan invoerrechten. Het is nu mooi geweest met het ‘aanmoedigen’ van investeringen. Dat was aan het begin van de regering Bouterse de motivatie voor de vrijstelling.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.