Dit is een bericht van GFC Nieuws

GFC NIEUWSREDACTIE- Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken (OW) heeft een nieuw AWS-meetstation (Automatic Weather Station) in het district Coronie, Suriname, officieel in gebruik genomen.

Het station is enkele weken geleden geïnstalleerd en op 13 januari door de minister Nurmohamed en burgervader Maikel Winter van het kokosdistrict plechtig gelanceerd.

Naast de ingebruikname heeft de minister samen met zijn staf een onderhoud gehad met het OW-personeel aldaar. Er is ook een bezoek gebracht aan enkele lopende projecten in het district Coronie.

Om de ontwikkelingen te volgen is dataverzameling van eminent belang, derhalve staan wij voor een gigantische uitdaging, als het gaat om de klimaatverandering of Climate Change.

Er zijn beperkte hydrologische- en meteorologische gegevens beschikbaar voor het achterland van Suriname, dat bestaat uit een uitgestrekt en grotendeels onbewoond regenwoud met uitzondering van bepaalde locaties langs de rivieren.

Daarom is uitbreiding van het hydro-meteorologische observatienetwerk de sleutel voor het verkrijgen van gegarandeerde real time gegevens uit moeilijk toegankelijke gebieden. Deze gegevens zullen de voorspellingsfaciliteiten en het monitoren van zwaar weer verbeteren.

De directe begunstigden van deze data zijn de Meteorologische Dienst Suriname (MDS) en de Hydrologische Onderzoeksafdeling (WLA), die deel uitmaken van het onderdirectoraat Onderzoek en Innovatie, ressorterende onder het directoraat Onderzoek en Dienstverlening van het ministerie van Openbare Werken.

Dit betreft het eerste AWS van GCCA fase2+ project dat in samenwerking met de United Nations Development Programme (UNDP) en Europese Unie (EU) wordt uitgevoerd in het kader van “The Global Climate Change Alliance fase 2 (GCCA2+).

In totaal zullen twee Automatic Weather Stations (AWS), 9 Automatic Waterlevel Stations (AWLS) en 24 Rain Gauge (regenstations) in geheel Suriname worden geplaatst.

De constructie- en bouwwerkzaamheden zijn volledig uitgevoerd door de Meteorologische Dienst Suriname en de technische dienst van OW-Coronie onder Supervisie van onderdirecteur Dew Bhaggoe van Onderzoek en Innovatie.

Zo een meetstation kan metingen verrichten van onder meer temperatuur, neerslag, luchtvochtigheid, windsnelheid en windrichting.

De data wordt opgeslagen in een apparaat dat is verbonden met het netwerk van het MDS-hoofdkantoor in Paramaribo.

Deze data worden niet enkel gebruikt door de hydrologische-, klimatologische- en de synoptische sectie, maar ook door ingenieursbureaus, nationale- en internationale instellingen om analyses en weersverwachtingen te maken.

Dit is een bericht van GFC Nieuws

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.