Door de slechte financieel-economische situatie in het land is het voor de gemiddelde burger dagelijks een constante zorg om de juiste prioriteiten te stellen. Dagelijks te eten hebben voor het gezin is topprioriteit en direct daarna gevolgd door schoolgeld voor de kinderen, de stroom- en waterrekening,  voor menigeen de huishuur, communicatiekosten en vervoerskosten.

Voor de vele autobezitters lopen de kosten voor vervoer behoorlijk op, zeker mede gelet op de hoge brandstofkosten. Vooral degenen die van hun autovervoer afhankelijk zijn om naar het werk te gaan is het bezitten van een voertuig lang geen luxe meer. Het is zelfs een harde noodzakelijkheid. Door het steeds krapper wordende huishoudelijk budget is de laatste jaren een tendens te zien waarbij autobezitters de reguliere onderhouds- en servicebeurten aan hun voertuig zo lang mogelijk uitstellen. Meestal brengt men de auto pas naar de autowerkplaats wanneer er iets dringend aan reparatie toe is.

De kosten kunnen in ernstige gevallen, waarbij bijvoorbeeld nieuwe onderdelen aangeschaft moeten worden, behoorlijk oplopen. In dergelijke gevallen kunnen de kosten een behoorlijk gat slaan in het regulier huishoudbudget, met alle nadelige gevolgen van dien.

Duimen geblazen

Een regulier onderhouds- en servicebeurt aan de auto, bijvoorbeeld na een aantal verreden kilometers, is tegenwoordig niet meer zo vanzelfsprekend. Eigenlijk moet men zich daarover ook niet verbazen als men bedenkt dat een flesje smeerolie tegenwoordig al boven de SRD 150 kost. Smeerolie verversen, lucht- en oliefilters verwisselen of laten controleren zijn wel de minst noodzakelijke zaken die jaarlijks dienen plaats te vinden, ook al lijkt er niets aan de auto te mankeren. Maar daarmee kijk je al gauw tegen een kostenplaatje van minimaal SRD 1.500 aan. Door de financieel-economische situatie in het land, waar het overgrote deel van de samenleving onder gebukt gaat, staat de reguliere onderhouds- en servicebeurt aan de auto daarom niet bovenaan de lijst van prioriteiten. Die komen vaak onaangekondigd wel helemaal boven op de prioriteitenlijst te staan, wanneer men met de auto helemaal niet meer kan , omdat het dringend aan reparatie toe is.

Vele autobezitters beseffen wel degelijk, dat hun voertuig na een bepaalde periode een servicebeurt moet ondergaan. Dat doen ze ook….alleen rekken ze de periode tussen twee servicebeurten zo lang mogelijk. En gedurende de uitgerekte periode is het duimen geblazen, dat er niets anders aan hun voertuig mankeert! 

SS

Dit bericht is afkomstig van Dagblad Suriname. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.