Auteursrechtenbureau Suriname verliest kortgeding

PARAMARIBO, 3 aug – Haast een rariteit tegenwoordig, maar auteursrechtenbureau Sasur heeft een kortgeding verloren. Een via een eerdere rechtszaak bedongen beslaglegging, gaat niet door. De rechter verbood deze keer het beslag op apparatuur waar medianetwerk RBN gebruik van maakt.

Sasur kan dus zijn royalty’s en dwangsommen niet krijgen. De apparatuur waar RBN gebruik van maakt, blijkt bezit te zijn van de naamloze vennootschap Silverado. Door dit juridisch foefje haalde Sasur dus bakzeil. Overigens betwist RBN de bevoegdheid van Sasur om royalty’s te claimen. “Sasur heeft geen poot om op te staan”, zegt advocaat Anoeschka Debipersad tegenover de Times of Suriname. Eerdere rechtszaken tegen RBN draaiden om het zogenaamde repertoire van het bureau.

Volgens Sasur maakt RBN gebruik van liederen uit dit repertoire. Daar moet voor betaald worden. De rechter gaf het bureau ooit gelijk. De dwangsommen zijn ook op die uitspraak gebaseerd. Debipersad vindt de claims onterecht en dus ook de dwangsommen. Die lopen in de miljoenen. “Het gaat nu slechts om een bepaald nummer dat overeind is gebleven en dit nummer is niet meer afgedraaid”, aldus Debipersad. Sasur legt ook andere mediabedrijven het vuur aan de schenen.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.