PARAMARIBO, 20 aug – Auteursrechten blijven als pijnpunt opspelen tijdens het Caribisch cultureel festival, Carifesta, in Suriname. Volgens de Caribische koepelorganisatie ACCS is Suriname stevig in de fout gegaan, net als andere Caribische landen. Artiesten hadden niet ertoe bewogen mogen worden afstand te doen van hun auteursrechten. Volgens het Surinaams organiserend comité zitten zaken toch wel anders in elkaar.

Deelnemers hebben wel een overeenkomst van geen bezwaar gesloten. Het betreft dan eventueel bezwaar tegen het gebruik van geluid- en beeldopnames van hun optredens tijdens het festival. Opnamen die dan eventueel gebruikt zullen worden voor promotie. “Dit heeft niets te maken met auteursrechten”, zegt comitévoorzitter Ivan Graanoogst tegenover de Ware Tijd. Aan de rechten zelf zou niet worden getornd. Dat is stof voor de overheid.

Juist op aandrang van de ACCS zelf is de overheid om aandacht gevraagd voor de auteursrechten wat betreft Carifesta. “Wij hebben dat aan de overheid gevraagd, simpel. Meer kunnen we niet”, aldus Graanoogst. Tegen het betalen van auteursrechten is er geen bezwaar. “We organiseren iets en als we ergens moeten betalen, gaan we betalen.” Het zou dan wel van buiten moeten komen. Suriname’s enige auteursrechtenbureau, Sasur, heeft geen vergunning meer tot innen.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.