Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘Auditief geheugen van mensen werkt relatief slecht’

‘Auditief geheugen van mensen werkt relatief slecht’

Het menselijk vermogen om geluiden te onthouden, is relatief slecht ontwikkeld, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek.

Mensen kunnen zich geluiden over het algemeen minder goed herinneren dan iets dat ze hebben gezien of aangeraakt.

De herinnering aan bijvoorbeeld een muziektoon of een gesproken instructie begint gemiddeld na vier tot acht seconden al te vervagen.

Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Iowa in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS One.

De wetenschappers testten bij ruim honderd studenten het geheugen voor zowel geluiden, beelden als aanrakingen.

De proefpersonen kregen bijvoorbeeld een tonencombinatie te horen door een koptelefoon. Vervolgens werden ze 2, 4, 8, 16 of 32 seconden later opnieuw geconfronteerd met enkele tonen en moesten ze aangeven of het dezelfde geluiden waren als die ze eerder hadden gehoord.

Op een vergelijkbare manier werd gemeten hoe lang de proefpersonen afbeeldingen van verschillende vierkantjes en specifieke vibraties van een soort joystick konden onthouden.

Uit het onderzoek bleek dat geluiden veel minder lang in het geheugen van mensen bleven hangen dan de herinneringen aan beelden en trillingen.

Ook op langere termijn is het auditief geheugen niet al te betrouwbaar, zo wees het onderzoek uit.

Als proefpersonen alledaagse geluiden te horen krijgen, zoals het geblaf van een specifieke hond of geschreeuw, blijken ze die fragmenten na een uur vaak al niet meer te kunnen onderscheiden van geblaf of geschreeuw dat net iets anders klinkt.

Wanneer mensen naar beelden kijken van bijvoorbeeld basketbalwedstrijden of een verduisterd object zoals een koffiebeker betasten, slaan ze die herinneringen veel gedetailleerder op.

Ook na een uur of een dag kunnen ze deze deze beelden of verduisterde objecten nog gemakkelijk herkennen uit een reeks vergelijkbare voorbeelden.

Volgens hoofdonderzoekster Amy Poremba verklaren de onderzoeksresultaten waarom we in het dagelijks leven moeite hebben met het onthouden van telefoonnummers en gesproken instructies.

“Als iemand je een telefoonnummer geeft en je dat vervolgens meteen intoetst, is er niets aan de hand”, verklaart ze op nieuwssite ScienceDaily. “Maar doe een klusje tussendoor en de kans is groot dat je het nummer bent vergeten.”

Volgens haar collega-onderzoeker James Bigelow bewijst het onderzoek dat er een kern van waarheid zit in een bekend Chinees spreekwoord. “Dit spreekwoord luidt: ik hoor en ik vergeet, ik zie en ik herinner.”

(nu.nl)