Elke dag een aspirientje slikken, vertraagt de achteruitgang van de hersenen bij vrouwen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Dat melden wetenschappers van de universiteit van Göteburg.

Bijna 500 vrouwen van 70 tot 92 jaar werden 5 jaar lang gevolgd. Deze vrouwen hadden een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Aan het begin en einde van de studie meetten de onderzoekers hun cognitieve vaardigheden. Zo werd hun intelligentie en oriëntatievermogen getest.

Bij vrouwen die gedurende deze 5 jaar dagelijks een lage dosis aspirine gebruikten, bleken de testscores veel minder te verslechteren dan bij vrouwen die geen aspirine slikten. Aspirine lijkt dus bij vrouwen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten de achteruitgang van hun cognitieve vaardigheden te vertragen. Er werd ook gekeken naar het ontwikkelen van dementie, maar daar bleek het gebruik van aspirine geeft invloed op te hebben.

Advies Voorlopig adviseren de wetenschappers nog niet om dagelijks aspirine te gebruiken. “We weten niet wat daarvan de risico?s op de lange termijn zijn. De voordelen wegen misschien niet op tegen de voordelen. Er is meer onderzoek nodig. We gaan de vrouwen daarom nog eens vijf jaar volgen”, zegt Silke Kern.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in BMJ Open.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.