Onlangs was het 100 jaar geleden dat Aspirine werd gecommercialiseerd.  Aspirine is wellicht een van de bekendste medicijnen ter wereld en iedereen heeft er al wel eens eentje genomen tegen de hoofdpijn.  Het zal u dan misschien ook verbazen dat dit vrij onschuldig medicijn, dat zonder voorschrift te verkrijgen is, door de Amerikaanse Journal of the National Cancer Institute in verband wordt gebracht met kankerpreventie.

100.000 kankervrije volwassenen werden gedurende 11 jaar opgevolgd.  Ongeveer een kwart van de proefpersonen gaf bij aanvang van deze studie aan dagelijks Aspirine te nemen en de meesten van hen bleven dat ook doen gedurende de looptijd van het onderzoek.

In de loop van het onderzoek stierf 5% van de deelnemers aan kanker.  Bij de groep die dagelijks Aspirine innam, werd een kleine maar belangrijke mortaliteitsreductie vastgesteld.  Het verlaagde risico was vooral merkbaar bij darmkanker, maar ook bij lever- en blaaskanker werden er opvallend minder sterfgevallen vastgesteld.

Enkel niet-rokers bleken baat te hebben bij deze dagelijkse Aspirine-inname en de duur van de behandeling had geen aantoonbaar effect op het resultaat ervan.

Dr. John A. Baron, de auteur van het artikel in de Journal of the National Cancer Institute, is een consulent van Bayer en houder van een patent voor het chemo-preventief gebruik van Aspirine.  Hij noemt het resultaat van de studie “een echo van andere gegevens over Aspirine en kankermortaliteit, maar geen absolute bevestiging”.  Hij voegt er echter wel aan toe dat het globaal beeld van Aspirinegebruik en kanker zeer positief is.

Vraag eerst het advies van Uw arts en apotheker of Aspirine  voor U geschikt is, er bestaan immers ziektebeelden en andere medicatie waarmee Aspirine niet verenigbaar is.

(Journal of the National Cancer Institute (USA))

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.