Aspirine en soortgelijke pijnstillers beschermen mogelijk tegen huidkanker.

Dat schrijven onderzoekers van het Deense Aarhus University Hospital in het tijdschrift Cancer.

Uit eerder onderzoek is gebleken dat het innemen van NSAID’s het risico op sommige soorten kanker kan verkleinen. Sigrún Alba Jóhannesdóttir en haar collega’s onderzochten of deze pijnstillers ook het risico op de drie belangrijkste typen huidkanker verminderen.

De onderzoekers analyseerden de medische gegevens van mensen in het noorden van Denemarken tussen 1991 en 2009. Ze vonden 1.974 diagnoses van plaveiselcelcarcinoom, 13.316 patiënten met basaalcelcarcinoom en 3.242 gevallen van kwaardaardige melanomen. Ze vergeleken de informatie over de huidkankerpatiënten met die van gezonde Denen.

Mensen die meer dan twee keer NSAID’s voorgeschreven kregen, bleken 15 procent minder risico te hebben op het ontwikkelen van plaveiselcelcarcinoom en 13 procent minder risico te hebben op een kwaadaardig melanoom, met name als ze de pijnstillers meer dan zeven jaar lang gebruikten.

NSAID’s leken het risico op basaalcelcarcinoom niet te beïnvloeden. Toch bleken pijnstillergebruikers minder vaak deze vorm van huidkanker te ontwikkelen op plekken die weinig aan de zon worden blootgesteld als ze de pijnstillers langdurig en in grote doses innamen.

“We hopen dat het potentiële beschermende effects van NSAID’s inspireert tot meer onderzoek naar huidkankerpreventie. Bovendien zou de mogelijke beschermende werking meegenomen moeten worden als er gekeken wordt naar de voor- en nadelen van NSAID-gebruik”, aldus Jóhannesdóttir.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.