Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Artefacten en literatuur centraal in expositie herdenking Hindostaanse immigratie

Artefacten en literatuur centraal in expositie herdenking Hindostaanse immigratie

Tekst en beeld Audry Wajwakana

PARAMARIBO — “We zijn samen hier, maar we moeten meer elkaars cultuur gaan respecteren. Geheel naar het gedachtegoed van Jhan Adhin ‘Eenheid in diversiteit.” Dit zei minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur bij de opening van de expositie ‘150 jaar herdenking Hindostaanse immigratie’ in de universiteitsbibliotheek.

Het tentoonstellen van (antieke) spullen die Brits-Indische contractanten naar Suriname meebrachten kan volgens hem bijdragen aan de verheffing van de Surinaamse samenleving. Hij is daarom blij met het initiatief van de bibliotheek van de Anton de Kom Universiteit, waar veel studenten, onderzoekers en andere belangstellenden langs komen voor de expositie.

“We willen een mindshift maken dat de bibliotheek zich niet alleen bezighoudt met boeken, maar dat we ook proactief zijn”

directeur Tanya Sitaram

Bezienswaardigheden

In gekoelde cyberruimten van de bibliotheek zijn boeken die betrekking hebben op de Hindostaanse bevolking en hun integratie met andere bevolkingsgroepen van Suriname uitgestald. De artefacten, zoals muziekinstrumenten, kleding, sieraden, kookgerei, maar ook specerijen en planten die de Brits-Indische contractanten met zich meebrachten naar Suriname, zijn in de gang opgesteld.

Bij de ingang staat een miniatuur van de Lalla Rookh, het eerste zeilschip waarmee de eerste Brits-Indische contractanten op 5 juni 1873 in het district Commewijne aankwamen. De miniatuur staat op een in gele sari omklede ‘sokkel’ en is gemaakt door kunstenaar Krishnapersad Khedoe (1940-2017).

Het kunstwerk is door zijn weduwe in bruikleen gegeven. Dit is ook het geval met de overige artefacten, waarbij naast de beschrijving ook de namen van de personen of organisaties als het Lalla Rookh Museum staan.

Traditiegetrouw besteedt de bibliotheek aandacht aan nationale herdenkingsdagen. “De expositie is bedoeld als historische en traditionele weergave van de Hindostaanse geschiedenis. Hiermee willen we een mindshift maken dat de bibliotheek zich niet alleen bezighoudt met boeken, maar dat we ook proactief zijn”, zegt directeur Tanya Sitaram.

Fundraising

Gelijktijdig met de expositie worden in een ander gebouw fundraisingsactiviteiten gehouden in verband met het veertig jarig bestaan van de bibliotheek in oktober. Medewerkers zetten zich met verkoop van lekkernijen in om geld in te zamelen. “Vanwege ons veertigjarig bestaan zouden we iets extra willen doen, waarvoor we de universiteit niet hoeven te belasten.”

Sitaram, die een jaar de leiding heeft, stelt dat er een zekere aanloop van studenten en andere belangstellenden is. Het gaat niet alleen om studenten van de universiteit, maar ook andere HBO-instellingen.

De herdenking van 150 jaar Hindostaanse immigratie staat in het licht van dankbaarheid. “Dankbaarheid dat mijn voorouders gedurfd hebben om die stap te nemen om van India naar een onbekend land te gaan. Ze hebben de gelegenheid aangegrepen en zich ingezet in Suriname om onze huidige generatie een betere toekomst te geven.”

Reflectie

Rond de herdenking van 150 jaar Hindostaanse immigratie zijn er veel activiteiten waarbij er ook gefeest wordt. Een bezoek aan de expo biedt volgens Ori een moment van reflectie, waarom de Hindostaanse voorouders voor dit land hebben gekozen.

Hij noemt het belangrijk om samen te werken aan de opbouw van Suriname in plaats van het creëren van een breuk op basis van etniciteit. Zijn ministerie wil daarom naast milieueducatie ook cultuureducatie in het onderwijs opnemen.