PARAMARIBO, 9 aug – Arbeiders merken niets van de successen die Suriname nu economisch doormaakt. Dit zegt voorzitter Robby Berenstein van C-47. Suriname’s grootste vakcentrale maakt zich ernstig zorgen. Arbeiders hebben geen houvast onder de snel veranderende omstandigheden. Dat zorgt voor veel onzekerheid en deze uitdaging moet snel worden beantwoord.

Voor C-47 is er geen andere keus dan een sociaalzekerheidsstelsel invoeren. “Een minimumloon, goede voorzieningen voor contractarbeiders, goede gezondheidszorg, betere afspraken over pensioenen en algemene ouderdomsvoorziening zijn nodig”, zegt Berenstein. Het ontbreekt nu grotendeels en dat breekt de arbeider lelijk op. Het is bovendien een te groot offer als bedacht wordt dat de arbeider zelf niet vooruitgaat. Loonsverhoging is bijna een vies woord.

Maar C-47 vindt het juist wel correct dat arbeiders delen in de koek. Vooruitgang mag niet het domein zijn van maar een kleine groep. Toch krijgen arbeiders en hun vertegenwoordigers steeds te horen dat ze inflatie zullen aanwakkeren. Berenstein gelooft dat met een sociaalzekerheidsstelsel het leven ook makkelijker wordt voor de doorsnee burger. Een dergelijk stelsel is tot nog toe geen politieke issue geweest.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.