Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Apple niet schuldig bevonden in iPod-zaak

Apple niet schuldig bevonden in iPod-zaak

Apple niet schuldig bevonden in iPod-zaakIn de iPod-zaak die enkele consumenten tegen Apple hadden aangespannen, heeft de jury het bedrijf onschuldig bevonden aan het schenden van het mededingingsrecht of valse concurrentie.
Dat meldt Bloomberg.
Apple stond terecht omdat twee klanten vonden dat het bedrijf zijn marktpositie had misbruikt met betrekking tot kopieerbeveiliging DRM.
Tussen 2006 en 2009 was muziek in iTunes voorzien van die DRM-beveiliging. De muziek was daarom alleen af te spelen op iPods, en iPods konden geen muziek met kopieerbeveiliging van andere aanbieders afspelen.
De aanklagers vonden dat Apple daarmee zijn machtspositie heeft misbruikt. De jury in de rechtszaak is het daar niet mee eens en heeft Apple onschuldig bevonden.
Zou Apple wel schuldig bevonden zijn, had het een boete van 350 miljoen dollar moeten betalen, te verdelen onder de circa 8 miljoen mede-aanklagers in de zogenoemde class-action-rechtszaak. Zo’n zaak wordt door enkelen namens velen aangespannen.
De totale boete waar Apple aan ontsnapt bedraagt zo’n 1 miljard dollar, een bedrag dat staat voor het breken van het mededingingsrecht.
Vreemd verloop

De iPod-zaak had een ongebruikelijk verloop. Zo vielen de originele aanklagers één voor één af. Beiden hadden zij verkeerd bewijs aangeleverd.
De iPod die de eerste aanklager als bewijs aandroeg viel af omdat Apple er middels het serienummer achter kwam dat die in september 2009 was gekocht. Toen had het bedrijf zijn DRM-beveiliging al afgeschaft.
De iPod van de tweede aanklager was gekocht door het bedrijf van haar man, en was zodoende ook niet geschikt als bewijs. De zaak werd vervolgens voortgezet met een nieuwe aanklager.
Die persoon las over het verloop van de zaak en had nog wel een geschikte iPod inclusief geschikt papierwerk in handen. De zaak was al jaren in voorbereiding en de rechter reageerde ontevreden over het verloop.
Steve Jobs

Onderdeel van de zaak was onder meer een videogetuigenis van wijlen Apple-oprichter Steve Jobs. Die werd een half jaar voor zijn overlijden over de kwestie gehoord.
Verschillende Amerikaanse media hebben de rechter gevraagd die twee uur durende videogetuigenis vrij te geven. De advocaten van Apple willen dat tegenhouden, en vinden dat er geen nieuwswaarde is aan het tonen van de beelden. Over het al dan niet vrijgeven van de video heeft de rechter nog niet beslist.(nu.nl)