Gedoneerde moedermelk kan voortaan makkelijk en relatief goedkoop met behulp van een app drinkbaar gemaakt worden.

Dat meldt het Britse populair-wetenschappelijke tijdschrift New Scientist vrijdag.

Wetenschappers van verschillende universiteiten hebben een Android-app voor smartphones ontwikkeld waarmee de melk gepasteuriseerd kan worden.

Het systeem kost 800 dollar. Apparaten om melk mee te pasteuriseren kosten normaal gesproken tienduizenden dollars.

De moedermelk wordt in glazen potten ondergedompeld in een waterbad dat met gas of elektriciteit wordt verwarmd. Een sensor in een leeg glas meet de temperatuur van het water en stuurt de informatie via Bluetooth naar de smartphone.

De app laat stap voor stap zien hoe de melk gepasteuriseerd moet worden. Hij geeft aan wanneer de melk warm genoeg is geworden en laat een geluid horen als de melk klaar is voor gebruik. Ook maakt de app een label met informatie over de houdbaarheid van de melk en gegevens van de donor.

“In plaats van grote hoeveelheden melk in één keer te pasteuriseren, pasteuriseert ons systeem maar drie flessen moedermelk in 20 minuten. Dat is veel geschikter voor kleinschalige melkbanken in primitievere gezondheidsinstellingen”, zegt Anna Coutsoudis van de universiteit in Durban.

De gepasteuriseerde donormelk wordt gebruikt door moeders met hiv, die vanwege besmettingsgevaar geen borstvoeding durven geven.

“Het is geweldig om meteen gedoneerde moedermelk te kunnen pasteuriseren als we een baby hebben die het hard nodig heeft”, laat Thabsile Maluleka weten. Zij werkt bij een melkbank in de Zuid-Afrikaanse stad Durban.

“Het is een wonder om te zien hoe hun gezondheid verbetert als ze borstvoeding krijgen”, zegt Maluleka.

De kindersterfte is relatief hoog in landen waar veel mensen met hiv besmet zijn. Volgens een onderzoek kan het sterftecijfer van kinderen onder de 5 jaar door het geven van borstvoeding of donormelk met 13 procent dalen.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.