Onlangs is gebleken dat in Suriname steeds meer vrouwen roken. Het ministerie van Volksgezondheid gaat de strijd tegen de tabak fabrikanten aan. Er zal meer informatie en voorlichting over het gebruik van tabak worden gegeven. Het ministerie probeert op die manier het aantal rokers terug te brengen.

Op 1 juni is de nieuwe tabakswet naar de president verstuurd. De minister stimuleert mensen te stoppen met roken. Volgens haar is het stoppen het makkelijkste wat er is in vergelijke met andere aandoening, zoals zuikerziekte of overgewicht. De minister hoopt dat de wet voor het begin van de grote vakantie in zal gaan.

De tabakswet houdt in dat er niet meer gerookt zal worden in alle gesloten openbare ruimtes. Hieronder vallen ruimtes die voor iedereen toegankelijk is, met een dak en/of 1 of meerdere buren. Tabak mag volgens de wet ook niet meer aan jongeren verkocht worden. Hetzelfde geldt voor de verkoop van losse sigaretten. Op de pakjes komen plaatjes van de aandoening die het gevolg kunnen zijn van tabak. Daarnaast gaat ook nog de belasting op tabak omhoog.

Er wordt aandacht besteedt aan de passieve rokers. Hierover wordt meer informatie gegeven, zodat men zich realiseert dat tabak niet alleen slecht is voor de rokers zelf. Het ministerie van Volksgezondheid is al jaren rookvrij verklaard.