Boeren Suriname

Boeren Suriname

Apintie meldt dat het boerenbestand in de landbouw aan het vergrijzen is. Kinderen willen niet meer graag werken in de rijstsector. Daarnaast zijn er nauwelijks werknemers te vinden die in de rijstsector willen werken. Het gevolg is dat de oudere boeren overblijven. Maar hoe lang zullen zij het zware landbouw werk nog aankunnen?

Binnen de industriële sector is de goudsector enorm in trek onder de jongere arbeiders. Volgens de heer Mahawatkan is het goed dat de industriële sector zich ontwikkelt. Maar het moet niet ten koste gaan van de agrarische sector. Hout en Goud kunnen wij niet eten; aldus boer Liakat Mahawatkan.

Boer Liakat Mahawatkan vindt dat de regering in Paramaribo de boeren in Nickerie in de steek laat. De overheid geeft 130 SRD per boer die in de rijstsector zit. Mahawatkan beweert dat dit een goed gebaar is, omdat alle beetjes helpen. Toch is dit niet voldoende. Volgens de boer is dit geld ten eerste snel uitgegeven aan de benodigde middelen, zoals machines en brandstof. Daarnaast is geld niet de enige manier om de agrarische sector te helpen. Hij begrijpt niet dat er zoveel studenten zijn die een een studie in de rechten volgen. De agrarische sector moet ook ontwikkeld worden. Dat moet gestimuleerd worden door de regering.

Bekijk hier het interview op in de branding