PARAMARIBO, 19 okt – Het Amerikaanse Apache Corporation investeert tweehonderd en dertig miljoen dollar in onderzoek naar aardolie. Een overeenkomst over productiedeling met Staatsolie voorziet in onderzoek in Blok 53, op ruim honderd kilometer ten noordwesten van de kust. Staatsolie-directeur Marc Waaldijk en minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen zijn blij met de vijfde exploratiepartner.

Beiden zijn ervan overtuigd dat Suriname in de belangstelling staat. De vermoedens dat er belangrijke olievoorkomens in de Surinaamse bodem zitten, voeden die interesse. Met Apache Corporation hebben ruim twintig bedrijven meegedaan aan de publieke aanbesteding voor Blok 53. Waaldijk tekende voor Staatsolie en Tim Chisholm voor de multinational. De overeenkomst voorziet in een soort voorfinanciering. Apache Corporation draagt alle kosten.

Alleen als inderdaad olie gevonden wordt, betaalt Staatsolie zijn verschuldigde aandeel. De looptijd is dertig jaar, inclusief de productie. Soortgelijke overeenkomsten zijn al gesloten met vier andere partners. Het betreft voornamelijk onderzoek in zee. De overeenkomst voorziet ook in garanties voor milieubescherming en werkgelegenheid voor Surinamers. Apache Corporation is actief in onder Argentinië, Afrika en de Verenigde Staten van Amerika.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.