Nieuw molecuul zou weleens kunnen leiden tot eerste hormoonvrije anticonceptiepil voor mannen.

Onderzoekers van onder andere Harvard, ontdekten een molecuul dat leidt tot tijdelijke onvruchtbaarheid bij muizen, zonder dat de dieren hun sexdrive verliezen.

Dit schrijven de onderzoekers deze week in Cell. Het middel vermindert de aanmaak van spermacellen.

De cellen die nog wel worden aangemaakt zijn slechte zwemmers, met volledige onvruchtbaarheid van de mannetjesmuis als resultaat.

De stof met de naam JQ1, heeft geen invloed op het gedrag van de dieren. Ook hun testosteronspiegel blijft onaangedaan, wat goed is voor de sexdrive. De muizen hervinden hun vruchtbaarheid wanneer ze de stof niet meer krijgen toegediend, zonder schadelijke gevolgen voor toekomstig nageslacht.

Het succes van JQ1 zit hem erin dat het goed de weg weet te vinden naar de plek in de testes waar spermacellen worden aangemaakt. Dit is altijd een hardnekkig obstakel geweest voor de ontwikkeling van anticonceptiemiddelen voor mannen.

Sinds de ontwikkeling van het condoom is men er niet meer in geslaagd om voor mannen een voorbehoedsmiddel op de markt te brengen met een tijdelijk effect.

Op moleculair niveau heeft de stof nog een aantal ongewenste bijwerkingen. JQ1 wordt dan ook nog niet gezien als de ideale werkzame stof voor een uiteindelijke pil voor mannen. Wel laat het onderzoek zien dat het mogelijk is.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.