Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Anticonceptiemiddel met paardenbloemen voor man én vrouw in de maak

Anticonceptiemiddel met paardenbloemen voor man én vrouw in de maak

De pil heeft de vrouw seksueel bevrijd, maar de nadelen zijn niet min: de mentale gezondheid kan eronder lijden en de pil kan ook het risico op dodelijke bloedklonters verhogen. Maar er is een natuurlijk alternatief in de maak. Wetenschappers van de universiteit van Californië hebben immers ontdekt dat bepaalde bestanddelen van olijven of van de paardenbloem een zwangerschap kunnen belemmeren.

Die bestanddelen, lupeol en pristimerin, kunnen verhinderen dat sperma tijdens het geslachtsverkeer door de beschermmuur van cellen breekt die rond het eitje zit. De vorsers ontdekten dat sperma dat was ‘aangetast’ door deze natuurlijke chemicaliën niet in staat was dat obstakel te doorbreken, wat noodzakelijk is om de bevruchting te laten plaatsgrijpen. Beide bestanddelen zitten ook in druiven, mango’s en aloe vera.

Huidpleister of vaginale ring

De wetenschappers menen dat deze niet-hormonale methode in de vorm van een huidpleister of een vaginale ring kan werken als permanent anticonceptiemiddel. Vorser Polina Lishko meent dat het middel door zowel man als vrouw zal kunnen gebruikt worden, en dat zou dan het eerste langetermijnmiddel voor mannen zijn.

Recent werd een mannenpil van de markt gehaald nadat uit tests was gebleken dat de effecten op ’s mans mentale
gezondheid te slopend waren. Volgens Lishko zal het natuurlijke middel een beter alternatief bieden.

‘Moleculaire condooms’

“Deze plantaardige bestanddelen blokkeren de bevruchting al bij heel lage concentraties, zodat ze kunnen leiden tot een nieuwe generatie noodcontraceptie die we ‘moleculaire condooms’ hebben genoemd”.

“Als we een plantaardige, niet-giftige, niet-hormonale stof in een lagere concentratie kunnen gebruiken om de bevruchting te verhinderen, is dat een betere optie”, besluit de expert.

De vorsers hopen dat een pil op bais van de natuurlijke bestanddelen binnen drie jaar beschikbaar is, maar geven toe dat er nog meer onderzoek moet gedaan worden.(HLN.be)