Twee studies leggen verband tussen veranderende bacteriesamenstelling in de jonge darm en de kans op overgewicht op latere leeftijd.

De studies, beide uitgevoerd door onderzoekers van de New York School of Medicine, zijn gepubliceerd in Nature en International Journal of Obesity.

De onderzoekers in de Nature-studie keken naar het effect van antibiotica in veevoer. In de intensieve veehouderij is het standaard om antibiotica preventief aan het dierenvoer toe te voegen, niet om ziekte te bestrijden, maar als groeibevorderaar.

Die antibiotica vindt via het vlees van het dier zijn weg naar de mens. Uit eerder onderzoek bleek al dat het gebruik leidt tot de ontwikkeling van gevaarlijke antibioticaresistentie.

Nu blijkt het ook invloed te hebben op de ontwikkeling van overgewicht. De Amerikaanse onderzoekers voedden muizen met antibiotica die gebruikt wordt in de veehouderij.

Het bleek dat muizen die antibiotica toegediend kregen 10 tot 15 procent meer lichaamsvet hadden als ze ouder waren dan muizen die geen antibiotica in hun voedsel hadden. Ook waren er allerlei hormonale veranderingen waarneembaar.

In de twee studie volgden de onderzoekers ruim 10.000 baby’s die in het eerste levensjaar werden blootgesteld aan antibiotica. Het bleek dat baby’s die in het eerste half jaar antibiotica toegediend kregen, na 38 maanden een grotere kans op overgewicht hadden.

Het effect was niet zichtbaar bij kinderen die de eerste 6 maanden vrij gewaard bleven van antibiotica, maar die dat wel kregen tussen maand 6 en 14.

Het laat zien dat vooral vroege blootstelling effect heeft. “Bacteriën in de darmen helpen ons bij het verteren van voedsel en bepalen hoeveel calorieën we opnemen, legt een van de onderzoekers uit.

“In de eerste zes maanden van het leven wordt de bacteriesamenstelling van de darmen grotendeels vastgelegd voor de rest van het leven en omdat antibiotica sommige bacteriën doodt, heeft het vroege blootstelling een verregaand effect op ons verteringsvermogen en dus op gewicht.”

De onderzoekers van beide studies denken dat antibioticagebruik bij heeft gedragen aan de stijging van het aantal mensen met obestitas. “De opkomst van grootschalig antibioticagebruik in de veehouderij kwam tegelijk met de opkomst van vetzucht, het zou kunnen dat blootstelling kinderen gevoeliger maakt voor het ontwikkelen van overgewicht.”

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.