PARAMARIBO, 28 mei – “Gevangenissen en cellenhuizen verkeren in slechte staat.” Dit meldt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in zijn laatste rapport over de mensenrechtensituatie in Suriname. Ventilatie, verlichting en sanitair in de gevangenissen zijn slecht. De bewaarhuizen zijn ook nog overvol. Dit maakt de justitiële detentie tot zowat het ergste mensenrechtenprobleem in Suriname.

De behandeling van gevangen en arrestanten doet er ook nog een schepje bovenop. Volgens het rapport zijn er zo nu en dan meldingen in de media over mishandelingen door politieagenten en gevangenispersoneel. Ook het voorarrest duurt vaak nog te lang. De Amerikanen hebben wel de indruk dat de autoriteiten zoveel mogelijk machtsmisbruik proberen tegen te gaan. Ook worden klagers niet gehinderd in hun gang naar beroepsinstanties.

Wie daar zin in heeft mag naar de Inter-Amerikaanse Commissie voor Mensenrechten. Een lichtpunt is het beleid in het jongerencorrectiehuis Opa Doeli. Daar is geen sprake van overbezetting en de bewoners kunnen rekenen op voldoende onderwijs en recreatie. Andere mensenrechtenproblemen hebben te maken met onder meer de media. Daar zijn soms gevallen te bespeuren van zelfcensuur. Minderheden worden gediscrimineerd en er is nog veel huiselijk geweld.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.