Momenteel wordt er een FlexTank, een reuzen waterzak, gevuld met 2 miljoen liter zoetwater uit Suriname, gesleept naar Barbados. Het gaat om een testvaart van Amazone Resources die van plan is om op grote schaal zoetwater te exporteren. Het bedrijf gaat in januari voorbereidingen treffen voor de eerste officiële export van veertig miljoen liters zoetwater uit de Coppename- en de Surinamerivier.

“Het was een zware tijd. Ik ben vermoeid, maar zeer voldaan,” deelt Auke Piek, Corporate Executive Officer van Amazone Resources aan Starnieuws mee. “We hebben veel tegenslagen, maar ook veel kritiek gehad. De testvaart die we een paar weken geleden hadden gepland, hebben we om verschillende redenen moeten afblazen. De Surinamerivier, met name de kracht van de stroming bij het vullen en de snelheid waarmee de getijen het land binnenkomen en verlaten, heeft voor grote uitdagingen gezorgd. Daarnaast was er een scheur in de zak ontdekt. We hebben de zak leeg moeten maken om de scheur te repareren.”

Piek geeft aan dat er tot nu toe ruim twee miljoen euro is besteed om deze mijlpaal te bereiken. “Maar het is nodig. We zijn zoveel te weten gekomen, en leren nog steeds over het transport, de Surinaamse rivieren en de werkomstandigheden. De informatie is nodig voor de volgende FlexTank die veertig miljoen liters kan bevatten.” De ‘mini’ Flextank waarmee de test wordt uitgevoerd, moet na vier dagen in Barbados aankomen. Tot nu toe verloopt alles vlekkeloos, deelt Piek mee. Het water zal niet worden gelost op het eiland. Na Barbados zal de Flextank Curaçao aandoen.

De investeerders volgen alles op de voet en zijn enthousiaster geworden nu de vaart een feit is, geeft Piek aan. Er liggen grote plannen klaar. Er zal ruim 50 euro miljoen geïnvesteerd worden in de sector. De grote FlexTank zal niet op de rivieren gevuld kunnen worden vanwege de grootte, legt Piek uit. De zakken zullen op zee gevuld worden. Dit betekent dat er een goede infrastructuur aangelegd moet worden om het water aan te voeren. Gedacht is ook aan het automatiseren van het aanleveringsproces. De bouwers van de FlexTank zijn al bezig na te gaan hoe zij de waterzakken zelfstandig kunnen laten functioneren.

Amazone Resources mikt op een vloot van 400 Flextanks in de toekomst. “Ik kan u nu niet precies vertellen hoeveel maar dan hebben we het over honderden miljoen euro’s alleen voor Suriname. En dat gaat echt over een totaal van 38 procent van het netto resultaat. Maar wij gaan niet commercieel zolang er geen waterwetten zijn,” benadrukt Piek. “Dat is voor ons essentieel. We zijn ook bereid te helpen om die wetten in orde te krijgen.”

Starnieuws

Dit bericht is afkomstig van Nickerie Suriname. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.