PARAMARIBO, 10 sep – De autoriteiten werken aan een alternatief voor de honderden schenders van het natuurpark Brownsberg. Volgens Gerold Dompig, voorzitter van de commissie Ordening Goudsector, OGS, zal elders een lap grond ter beschikking worden gesteld. Dit moet de schenders, die op zoek zijn naar goud, afhouden. Makkelijk valt dit niet.

De goudzoekers hebben de neiging steeds terug te komen, nadat ze zijn verjaagd. Dompig erkent de sociale en economische nood onder lokale gemeenschappen. Dit is ook wat ten grondslag ligt aan de goudkoorts in het gehele binnenland. Het schitterende Brownsberg natuurpark is alleen maar het zoveelste doelwit. De autoriteiten willen er alles aan doen het park te behouden, dat is ingesteld in de jaren zestig. Er huizen honderden zeldzame planten en dieren.

Die worden ernstig bedreigd. Volgens Dompig staat zonder meer verjagen gelijk aan dweilen met de kraan open. Het alternatief voorziet in het openstellen van een stuk land van twaalfduizend hectare. Voorwaarde is wel dat er zo milieuvriendelijk mogelijk gemijnd wordt. Een dergelijk model werkt al in de omgeving van Merian, in Oost-Suriname. Goudzoekers kregen er achtduizend hectare na eerder illegaal op andermans terrein bezig te zijn geweest.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.