Live nieuws en radio streams uit Suriname!

Allergisch voor walnoot? Mag u dan andere noten eten?

Als u allergisch bent voor walnoten, dan is de kans groot dat u ook allergisch bent voor andere noten en voor pinda’s (al zijn dat geen noten maar peulvruchten). Vaak wordt dan ook de raad gegeven om alle noten en pinda’s te vermijden. Dat is echter niet altijd nodig.

Een recente studie aan het Universitair Medisch Centrum in Utrecht onderzocht of volwassenen met een walnootallergie ook allergisch waren voor andere noten. De grootste risico’s op allergie werden gevonden voor pecannoot (80 procent) en hazelnoot (71 procent). Relatief lage risico’s werden gevonden voor pinda (35 procent), amandel (32 procent), cashewnoot (30 procent) en pistachenoot (22 procent). Verder bleek dat de meeste mensen met een walnootallergie altijd tenminste één andere noot wél konden verdragen.

Volgens de onderzoekers is het voor mensen met een walnootallergie belangrijk dat ze goed laten uitzoeken of ze ook allergisch zijn voor andere noten, en zo ja welke. Noten kunnen immers een smakelijk en waardevol onderdeel van een dieet zijn. Als dan blijkt dat bepaalde noten zonder probleem kunnen worden gegeten, kan dit voor hen een flinke verbetering opleveren van de kwaliteit van leven.

Probleem is natuurlijk dat in de voedselverwerkende industrie op dezelfde productielijn meerdere soorten noten kunnen worden verwerkt. Omdat verpakkingen vaak waarschuwen voor een mogelijke aanwezigheid van noten in het algemeen, zullen patiënten met alleen een walnootallergie in deze gevallen helaas toch vaak het zekere voor het onzekere moeten nemen en de producten laten staan.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.