“Zitten stressen en wachten op een werk levert niets op, maar opstaan en ergens beginnen kan heel veel betekenen”, zegt Madhewie.  De alleenstaande moeder verkoopt groenten en vis op de bromfiets. Zij stopt bij verschillende bedrijven en overheidskantoren om haar producten te verkopen. 

“Een stand langs de straat kon ik ook opzetten, maar een ieder is al begonnen daarmee. Ik zag enkele Haïtianen te voet huis aan huis verkopen en toen dacht ik, dat kan ik ook doen, maar op de brom. Mijn bromfiets is nog in een goede staat, dus ik besloot toen in mijn omgeving met de verkoop te beginnen en het lukt. Ik ben inmiddels al acht maanden ermee bezig, het dekt niet mijn volledige lasten of laat ik zeggen kosten in huis, maar ik kan dagelijks eten. De groenten plant ik zelf en als ik niet genoeg heb ga ik naar de groothandel. Ik heb op zo een manier contacten kunnen opbouwen, maar ik rij wel dagelijks met angst rond”, benadrukt Madhewie.

“Overal is er gevaar en heb soms wel last van de honden, maar ik heb wel me konnie hoe ik ze weg krijg. Maar voor het gevaar in het verkeer, heb ik nog geen oplossing. Ook al rij jij voorzichtig of ben je oplettend, er is vaak genoeg een gek die ook deelneemt aan het verkeer. Dit zijn dingen waarin ik geen verandering kan brengen, maar alleen voorzichtig zijn en bidden dat ik de ruimte krijg om iets goed voor mijn kind achter te laten. En natuurlijk voor een lange periode deel kan zijn in mijn kinds leven”, aldus de alleenstaande moeder.

“Wanneer ik in de ochtend verkoop, is zij op school en wordt opgehaald door haar tante, zij blijft tot drie uur daar. Ik ben blij dat ik een ondersteuning krijg van m’n zus, veel kan zij ook niet, dus ik ben tevreden met wat ik van haar krijg.”

(Foto: ter illustratie)

TM 

Dit bericht is afkomstig van Dagblad Suriname. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.