PARAMARIBO, 24 aug – De SLM is het enige publieke bedrijf dat in Suriname betaling in vreemd geld mag vragen van burgers. Dit ze minister Adelien Wijnerman van Financiën in het parlement. De uitzondering is er vooral omdat vrijwel alle activiteiten van de vliegmaatschappij in vreemd geld betaald moeten worden. Toch moet het ooit mogelijk worden tickets te kopen met Surinaams geld.

Het gedogen van het valutabeleid bij de SLM zal nog ‘enige tijd’ duren. Volgens Wijnerman zal er een moment aanbreken waarop daar verandering in komt. Andere publieke bedrijven als energiebedrijf EBS mogen geen vreemd geld vragen. Toch gebeurt het nog. Wijnerman heeft onlangs ministeries en publieke bedrijven aangeschreven. De Surinaamse dollar is het enige wettige betaalmiddel in Suriname. De regering wil dit ook uitgevoerd zien.

Telefoonbedrijf Telesur moest al staken met het aanduiden van beltegoedkaartjes in dollarbedragen. De burger moet de waarde van de eigen munt erkennen. Het is van het grootste belang voor het gezond houden van de economie. De praktijk is anders. Huizen worden verhuurd tegen een waarde in euro’s of dollars. Wie niet kan betalen moet maar elders zijn heil zoeken. Wijnerman wil met de Centrale Bank van Suriname nagaan hoe dit soort praktijken aan te pakken.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.