Forse alcoholinname vertraagt de verwerking van psychologische trauma’s bij muizen.

Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers deze week in Nature Neuroscience. Alcoholverslaafden hebben gemiddeld meer te kampen met angststoornissen dan reguliere drinkers.

Stevig innemen verhoogt nu eenmaal de kans op het meemaken van traumatische gebeurtenissen zoals auto-ongelukken of huiselijk geweld.

Maar nieuw onderzoek wijst op een extra oorzaak van vreesperikelen onder alcoholisten: de schade die overmatig alcoholgebruik aanricht in de hersenen.

Voor de studie leerde men muizen om te schrikken bij het horen van een bepaald geluid. Telkens als de toon klonk kreeg de muis een klein elektrisch schokje. Na verloop van tijd was het horen van de toon genoeg om de muis te laten schrikken.

Deze manier van leren wordt in de neurowetenschappen conditioneren genoemd. Dieren die geen alcohol was gegeven herstelden van het trauma en reageerden al snel niet meer op de toon.

Bij muizen die lange tijd veel alcohol nuttigden bleef de toon nog lange tijd een schrikreactie oproepen. Dit patroon komt overeen met het psychisch herstel van alcoholisten na een traumatische ervaring.

Cellen in de voorste hersengedeelten van de alcoholmuizen zagen er ongezond uit. Ook werd een eiwit dat belangrijk is voor de communicatie tussen hersencellen, de zogenaamde NMDA-receptor, minder aangemaakt in de drinkende groep.

De resultaten kunnen leiden tot de ontwikkeling van medicatie die aangrijpt op de NMDA-receptor bij getraumatiseerde personen met een verleden van alcoholmisbruik.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.