Het drinken van maximaal 8 glazen alcohol per week heeft geen effect op de ontwikkeling van het kind tot 5 jaar.

Dat schrijven Deens wetenschappers van verschillende universiteiten in een vijftal artikelen deze week in BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynaecology.

De Denen onderzochten de kinderen van ruim 1600 vrouwen en deelden hun moeders in in weinig- (1-4 glazen per week), gemiddelde (5-8) en veel- (>9) drinkers tijdens het eerste trimester van de zwangerschap.

Vrouwen die soms op een avond meer dan 5 glazen dronken werden in een aparte groep gezet. Niet-drinkers fungeerden als controlegroep. De kinderen werden tot hun vijfde levensjaar regelmatig getest op IQ, concentratiespanne, zelfcontrole en functies als het kunnen plannen en organiseren.

Verrassend genoeg vonden de onderzoekers dat de kinderen van vrouwen die tot 8 glazen dronken per week op geen enkel vlak een achterstand lieten zien ten opzichte van kinderen van niet-drinkers. Ook het af en toe drinken van meer dan 5 glazen op één avond had geen effect.

Pas bij meer dan 8 glazen was er een effect te zien: kinderen van die moeders hadden een kortere concentratiespanne. De auteurs concluderen dat gematigd alcoholgebruik in de vroege zwangerschap weinig invloed heeft op de ontwikkeling van het kind.

Later in de zwangerschap is dat anders. Veel studies hebben laten zien dat er dan wel schade is aan het kind, zowel psychisch als lichamelijk.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.