Het aantal infecties met een agressieve chlamydia-variant is vorig jaar onder homomannen meer dan verdubbeld, van 51 naar 116.

Dat schrijft de Volkskrant dinsdag op basis van cijfers van de Amsterdamse soa-polikliniek die binnenkort bekend worden gemaakt.

Het zou gaan om LGV, dat eerder bekend stond als een zeldzame seksueel overdraagbare aandoening (soa).

Vorig jaar bleek echter ruim 1 procent van de mannen die lieten testen met LVG geïnfecteerd te zijn. De infectie is goed te behandelen met antibiotica.

Uit de cijfers zou bovendien blijken dat een kwart van de patiënten geen klachten had. “Zij kunnen het wel overdragen”, zegt AMC-hoogleraar Henry de Vries, werkzaam in de soa-polikliniek tegen de Volkskrant.

Volgens de krant zijn inmiddels ook bij heteroseksuelen besmettingen vastgesteld. De Vries vreest daarom dat verspreiding van LGV daardoor nog sneller gaat verlopen.

De hoogleraar legt in de krant uit dat LGV door het slijmvlies in de lymfebaan dringt, waardoor lymfevaten kapot kunnen gaan en geen vocht meer kan worden afgevoerd. Ook kunnen vernauwingen in de darmen optreden.

Na een besmetting ontstaan wondjes, die ertoe kunnen leiden dat mensen makkelijker andere soa’s (waaronder hiv) oplopen en weer overdragen. Dat kan mogelijk verklaren waarom het aantal gevallen van hepatitis C onder Amsterdamse homo’s zo gestegen is.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.