Agressieve mensen hebben twee keer meer kans op een beroerte dan rustigere types, zo blijkt uit een recente studie. Deze karaktertrek heeft daarmee hetzelfde effect op de gezondheid als roken.

Spaanse wetenschappers vergeleken de gegevens van 150 volwassenen die met een beroerte in het ziekenhuis werden opgenomen met die van 300 willekeurig uitgekozen mensen uit hetzelfde gebied. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was 54 jaar.

De onderzoekers maten het niveau van chronische stress door naar symptomen te kijken als angst en depressie, algemeen welzijn en gedragspatronen. Ook werd rekening gehouden met factoren als diabetes, hoge bloeddruk, hoge cholesterol. Daarnaast hielden ze rekening met hun levensstijl: cafeïne- en alcoholconsumptie, roken, en of de persoon een partner en een baan had.

Andere factoren
Patiënten die veel stress ervaren, een teken van een agressieve persoonlijkheid, liepen dubbel zoveel risico op een beroerte. Wie in het verleden had gerookt, had hier evenveel kans op. Het risico bij agressieve personen was ook vier keer hoger dan bij wie een traumatische ervaring, als sterfte van een partner, had overleefd in het afgelopen jaar.

Chronische stress werd in het verleden al in verband gebracht met een hoog risico op een beroerte, persoonlijkheidskenmerken kunnen hier een groot effect op hebben.

Erg dodelijk
Professor in de neurologie Jose Antonio Egido: ‘Je gedrag is een teken van het vermogen om je aan te passen aan een stressvol leven. Personen die erg agressief en competitief zijn, lopen veel meer kans op een beroerte dan wie zijn gevoelens beter onder controle kan houden. Het geslacht heeft hier geen invloed op. Dit is een van de belangrijkste doodsoorzaken wereldwijd. De invloed van factoren als stress kan bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe preventiemaatregelen bij mensen die hier meer risico op lopen.’

(ad.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.