PARAMARIBO, 16 sep – Agressief gedrag maakt de problemen in het wegverkeer alleen maar ingewikkelder. Dit stelt psycholoog Harry Mungra. Er wordt van alles gedaan om het aantal ongevallen terug te brengen. Voorlichting en meer en beter wegmeubilair komen er aan te pas. Maar hoe meer de tijd verstrijkt, hoe groter het aantal incidenten.

In de afgelopen twaalf jaar vielen bijna duizend doden. Volgens Mungra is dit al erg genoeg. Maar een ietwat vergeten groep bij het meten van de verkeerskwaliteit, vormen de gewonden. Mensen die hun levenlang de littekens moeten mee dragen. En dat door het wangedrag van medemensen. Onnodig hard rijden, steevast weigeren anderen voor te laten gaan, het komt allemaal voor. Het slechtst af zijn de voetgangers. Voor hen is er letterlijk geen plek.

Als er al ergens voetpaden voorkomen, worden die als parkeerhaven gebruikt. Anders moet maar gebruik worden gemaakt van de rijweg. Met al die voorbij razende auto’s is dit een hachelijke onderneming. Mungra vindt het hoogtijd dat de openbare weg meer wordt aangepast aan de variëteit aan gebruikers. Anders heeft de immer groeiende stapel voorlichtingscampagnes geen enkele zin. En zal het aantal slachtoffers alleen maar toenemen.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.