De overtollige kilo’s kwijt raken met behulp van een vetarm voedingspatroon, rijk aan groente, fruit en volkoren granen, komt overgangsklachten ten goede. In het beste geval verdwijnen ze helemaal.

Dat blijkt uit onderzoek van de Kaiser Permanente Northern California Division of Research in het tijdschrift Menopause. “Bij vrouwen die afvielen met een vetarm dieet, verminderde ook het aantal opvliegers en nachtelijke zweetaanvallen”, vertelt onderzoeker Bette Caan. Zelfs vrouwen die ondanks het dieet geen gewicht verloren, kregen te maken met iets minder klachten.

Voor het onderzoek bestudeerde Caan samen met haar collega’s bijna 17.000 vrouwen die onderdeel uitmaakten van de Women’s Health Initiative Dietary Modification Trial. Van deze vrouwen volgden 40 procent een vetarm dieet, de overige vrouwen dienen als controlegroep. Aan het begin van de studie varieerde de leeftijd van de vrouwen tussen de 50 en 79. Geen van hen gebruikte een hormoontherapie tegen de overgang.

Iets meer dan een kwart van de vrouwen had last van opvliegers (26 procent) en nachtelijk zweten (27 procent) tijdens de start van het onderzoek. De klachten waren over het algemeen mild. Na een jaar ervaarden de vrouwen op dieet minder overgangsklachten.

Bij een gewichtsverlies van 10 kilogram waren veel vrouwen zelfs ernstige overgangsklachten kwijt. De milde klachten ‘verdwenen’ al nadat een vrouw 5 kilo was afgevallen. Het meest opvallende resultaat was echter dat de vrouwen op het vetarme dieet die juist waren aangekomen ook minder klachten rapporteerden.

Volgens Caan laat dit zien dat niet alleen gewichtsverlies, maar ook een gezond voedingspatroon helpt bij het verminderen van overgangsklachten. Het verlies van vet zorgt voor minder isolatie, waardoor je warmte sneller kwijt raakt. Waarom het voedingspatroon zelf ook effect heeft kan de onderzoeker niet uitleggen. “Het kan een verhoogde vezelinname zijn. Maar mogelijk is het ook een placebo-effect.”

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.