Huisartsen zouden patiënten met overgewicht en slijtage van het heupgewricht door artrose moeten aanzetten tot afvallen en bewegen, bijvoorbeeld door hen te verwijzen naar de fysiotherapeut en de diëtist.

Ondanks internationale richtlijnen hierover, gebeurt dat nog maar heel weinig. Dat blijkt uit onderzoek van de Groningse bewegingswetenschapper Nienke Paans.

Mensen met slijtage van het heupgewricht krijgen vaak uiteindelijk een nieuwe heup. Door goed te bewegen en af te vallen kunnen de pijnklachten verminderd worden en kan de operatie uitgesteld worden.

”Overgewicht beïnvloedt het succes van de operatie. Als de patiënt te zwaar is, kan de prothese loslaten. Dat wil je niet”, legde Paans donderdag uit.

Paans pleit voor een nieuwe richtlijn voor huisartsen, waarin het belang van bewegen en afvallen voor de heupoperatie benadrukt wordt. Na de operatie is bewegen ook van belang, maar verder onderzoek is nodig naar de beste manier om patiënten hiertoe aan te stimuleren.

De onderzoekster maakte gebruik van gegevens van 30.000 patiënten over een periode van 10 jaar. Volgende week promoveert ze op haar bevindingen.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.