INGEZONDENAfro-Surinaamse ouders zouden hun kinderen veel meer moeten pushen om te excelleren op school.

Niet alleen in het buitenland, maar ook in Suriname zien wij dat kinderen met een Aziatische achtergrond het gemiddeld beter doen op school dan kinderen met Afro-Surinaamse ouders.

Kinderen met een Aziatische achtergrond moeten dus wel slimmer zijn, waarom zouden ze anders zo goed kunnen leren?

Maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dit helemaal niet zo is. Kinderen met een Aziatische achtergrond hebben ongeveer een even hoog IQ als de rest. Maar om een of andere reden doen ze het toch beter op school.

Andere mogelijke redenen hiervoor zijn de sociaal-economische verschillen. Gezinnen met een Aziatische achtergrond zouden namelijk een stabielere basis bieden voor de ontwikkeling van een kind. Zo zijn de ouders vaak nog samen, hoger opgeleid en hebben een hoger inkomen. Dit terwijl ouders van kinderen in het verre binnenland en in de zogenaamde volksbuurten heel veel moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen en gaat het vaak om gebroken gezinnen.

Maar toch kan ook deze theorie de voorsprong niet altijd verklaren. Zo zijn namelijk niet alle personen van Aziatische afkomst rijk; zie maar zij die wonen in de polders van Nickerie, maar ook hun kinderen presteren beter op school.

Wanneer de resultaten van de examens jaarlijks bekend zijn, zien wij wie voor een groot deel de uitblinkers zijn. Leerlingen en studenten uit Nickerie, Saramacca, Commewijne en Wanica presteren elk jaar gemiddeld veel beter.

Is er misschien toch nog een reden waarom ze beter presteren?

Het antwoord is eigenlijk heel simpel: de houding tegenover onderwijs is namelijk het grote verschil. Kinderen met een Aziatische achtergrond worden opgevoed met de gedachte dat excellentie komt door oefening en hier helpen de ouders graag een handje. Dit doen ze door hun kind te begeleiden, te motiveren en wellicht ook wel een beetje onder druk te zetten (we kennen de verhalen), maar het werkt.

Afro-Surinaamse ouders zouden hun kinderen daarom veel meer moeten pushen om te presteren. Een beetje druk uitoefenen op je kind om te excelleren, kan geen kwaad, denk ik.

Een Afro-Surinaamse moeder

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.