PARAMARIBO, 7 mei – Het is hoog tijd voor een Centre for Black Studies op de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Dit vindt de wetenschappelijke sectie van het Broki (brug, red.) collectief van samenwerkende stichtingen voor Surinamers van Afrikaanse afkomst. De regering heeft voor de tweede maal een verzoek ontvangen voor instelling van deze subleerstoel. Het centrum moet dringend voorzien in een maatschappelijke behoefte.

Onder meer moeten de leefomstandigheden van Inheemsen en Marrons worden bestudeerd. “De opvolgende generaties van deze socioculturele groepen van ons binnenland zijn in de context van ons nationale welzijn (de welvaart), vanuit hun traditionele woongebondenheid de meest achtergestelde bevolkingsgroepen van ons land”, stelt Broki. Beide groepen zijn als het ware gemarginaliseerd door ontoereikende ontwikkelingsmogelijkheden.

Dit is onaanvaardbaar en moet als onaanvaardbaar worden gezien. “Dit schept natuurlijk nationale verantwoordelijkheden om met de nodige voortvarendheid de achterstelling weg te werken”, aldus Broki. En precies daar komt het wetenschappelijke om het hoekje kijken. “De beleidsverantwoordelijke nationale aanpak moet zonder meer wetenschappelijk onderbouwd zijn.” Volgens Broki is na het eerste verzoek slechts lippendienst bewezen. Het moet nu snel anders.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.