Een afbeelding van vrouwelijke geslachtsdelen die is ontdekt in een Franse grot, lijkt het oudste bekende voorbeeld te zijn van grotkunst.

Dat is in elk geval wat Franse onderzoekers melden in de nieuwste editie van het tijdschrift PNAS.

De afbeelding, een cirkel met een rechte lijn eronder, lijkt veel op ons huidige symbool voor vrouwen: venus, een cirkel met kruis eronder. De afbeelding is tevens de oudst bekende pin-up.

Tot nu toe was de oudste bekende grotafbeelding er een van leeuwen, nijlpaarden en andere dieren, die in 1994 in een andere Franse grot, in Chauvet Cave, werd aangetroffen. De leeftijd van deze tekeningen is naar schatting 37.000 jaar.

De in 2007 in de Dordogne ontdekte vulva waarover de Franse archeologen nu het artikel publiceren wordt op dezelfde leeftijd geschat, maar toch denken de onderzoekers dat deze waarschijnlijk net iets ouder is dan de nijlpaarden en leeuwen.

Het schatten van de leeftijd van grottekeningen is moeilijk, omdat voor steen geen ouderdomsschattingsmethode beschikbaar is.

Van de vulvatekening konden de onderzoekers de leeftijd schatten omdat ze in de grot ook rendierbotten aantroffen. Met behulp van koolstofdatering bepaalden ze hoe lang geleden die daar terecht waren gekomen. Op basis van de toestand waarin ze de grot aantroffen nemen de onderzoekers aan dat deze slechts eenmalig is bewoond.

Homo sapiens bewoont Europa sinds ongeveer 40.000 jaar geleden. Deze tekeningen wijzen erop dat al snel daarna onze mensensoort tot het vervaardigen van kunst in staat was. En dat het vrouwelijk lichaam toen al een bron van inspiratie was.

Overigens is er wel enkele twijfel of de afbeelding wel echt een vulva voorstelt. Archeoloog Harold Dibble van de Universiteit van Pennsylvania verklaarde tegenover Science: “Misschien zegt dit wel meer over de mensen die de interpretatie maken dan over de oorspronkelijke kunstenaar.”

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.