Af en toe eens flink boos worden is beter voor een relatie dan voortdurend alles met de mantel der liefde te bedekken, zo ontdekte een Amerikaanse wetenschapper.

James McNulty, professor aan de Universiteit van Tennessee beweert zelfs dat te veel vergevingsgezindheid de oorzaak is van relatieproblemen.

“Verschillende recente studies tonen aan dat het voortdurend vergeven van fouten uiteindelijk tot negatieve effecten kan leiden in een relatie”, zegt McNulty in de Daily Mail. “In elke relatie zijn er situaties waarin de ene partner zich ergert aan de andere partner, bijvoorbeeld door financieel onverantwoord gedrag, ontrouw of gebrek aan steun. In zo’n situatie moeten partners beslissen of ze kwaad worden of zich inhouden en het gedrag tolereren.”

De wetenschapper ontdekte een reeks factoren die het effect van vergeten en vergeven kunnen compliceren, zoals de mate en frequentie ervan. “Een deel van de partners zal meer rekening houden met de gevoelens van hun vergevende partner, maar een flink aantal gaat juist steeds meer misbruik maken van de vergevingsgezindheid van hun geliefde”, aldus McNulty.

Boos worden is volgens McNulty een goed signaal aan een partner dat zijn of haar gedrag onacceptabel is: “Daardoor komen problemen eerder naar de oppervlakte en kunnen ze worden opgelost”, zegt hij. “Door steeds te vergeven blijven problemen sudderen en kunnen ze op den duur de relatie schaden.”

McNulty ontdekte overigens ook dat er geen magische oplossing is voor relatieproblemen. De gevolgen van elke beslissing in elke relatie hangen af van ieders persoonlijke omstandigheden.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.