Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » AdeKUS en internationale wetenschappers bespreken invloed van slavernij en contractarbeid op samenlevingen

AdeKUS en internationale wetenschappers bespreken invloed van slavernij en contractarbeid op samenlevingen

De Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) heeft dit jaar met succes de derde editie van de conferentie Legacy of slavery and indentured labour georganiseerd. Deze conferentie is gisteren gestart en duurt vier dagen. Voor deze bijeenkomst zijn ruim 100 buitenlandse wetenschappers afgereisd naar Suriname. De deelnemers komen uit alle windstreken.

De wetenschappers discussiëren in panels over onderwerpen de slavernij en contractarbeid rakende. Maurits Hassankhan, voorzitter van het organisatiecomité, benadrukte het wetenschappelijke karakter van de conferentie, waarbij er mogelijkheden zijn voor publicaties.

In 2013 werden er vier publicaties voortgebracht, terwijl er in 2018 tien publicatiemogelijkheden waren, waarvan reeds zes zijn gepubliceerd en er nog twee binnen de komende twee maanden zullen volgen. Hassankhan hoopt met deze conferentie een bijdrage te leveren aan het publiceren van vier tot zes onderzoekspublicaties.

Gedurende de komende vier dagen zullen in totaal 106 presentaties plaatsvinden, waarvan 40 virtueel zullen worden gehouden.
Hassankhan is de regering dankbaar, omdat de overheid meer dan 50 procent van het budget voor de conferentie beschikbaar heeft gesteld. “Ik hoop dat de president tevreden zal zijn met de resultaten van de conferentie.”

In haar toespraak benadrukte Shanti Venetiaan, voorzitter van het universiteitsbestuur, dat de verschillende groepen die naar Suriname kwamen meer vertegenwoordigen dan alleen de jaren dat ze hier verblijven. Ze wees erop dat deze diverse mensen verschillende ervaringen, pijn, verdriet en dankbaarheid met zich meedragen voor wat hun voorouders hebben bereikt.

Venetiaan riep op om gezamenlijk het beste te maken van deze omstandigheden. “Deze conferentie zal ons helpen om te begrijpen waarom we staan waar we nu staan in Suriname,” zei Venetiaan.

President Chan Santokhi heeft in zijn openingstoespraak aangegeven, dat de regering verheugd is over het initiatief van de universiteit om geleerden van over de hele wereld samen te brengen en te laten discussiëren over verschillende aspecten van kolonialisme, slavernij en contractarbeid.

“Het is mijn hoop dat deze bijeenkomst niet alleen zal leiden tot het delen van ervaringen en gedachten, maar ook tot het opbouwen van nieuwe relaties en het versterken van bestaande banden”, zei de president.

Het staatshoofd haalde ook aan dat een belangrijk doel van deze conferentie is om nieuwe benaderingen, theorieën en vergelijkend onderzoek te bespreken. Volgens de president kunnen we alleen door samen te werken en kennis uit verschillende landen en instellingen te bundelen, de problemen van de hedendaagse wereld aanpakken.

“Ik heb vernomen dat tijdens de vorige conferentie in 2018 zes publicaties zijn voortgekomen, en ik hoop dat deze bijeenkomst zal leiden tot nog meer hoogwaardige onderzoekspapers. De regering zal dit initiatief dan ook actief ondersteunen”, aldus de president.